19 Kasım 2016 Cumartesi







           AZERBAYCAN YEMEKLERİ 
Azerbaycan`da çoğu alanlarda geleneksel Türk kültürü hakim, mutfağı da aynı çerçevede Türk mutfağı olup geleneksel Türkiye mutfağına çok benziyor, böyle olunca yemek kültüründe de büyük ölçüde kırmızı et ve yağda kızarmış hamur işleri yanında çorbalar,pilavlar,dolmalar,sarmalar var.

HAMUR İŞLERİ 
azerbaycan yöresine ait hingel ile ilgili görsel sonucu} Hamuraşı
}Kuymak
}Gürze [ iri mantı ]
}Firni [ sütlaç versiyonu ]
}Hingel
}Sürhüllü
}Kutab [ gözleme ]
}Düşbere


SALATALAR
}Hazar salatası 
}Azerbaycan salatası 
}Yeşillikler 
}Fasulye fisincan [ fasulye salatası ]



ÇORBALAR
azerbaycan yöresine ait çorbalar ile ilgili görsel sonucu
}Umaç
}Piti
}Köfte
}Turşu sıyık 
}Parça-bozbaş
}Tavuk çorbası 
}Haş [ kelle paça ]



ET YEMEKLERİ
}Tike kebap 
}Tavuk kebabı
}Amatör kebabı
}Lüle kebabı
}Tava kebabı
}Abgust



PİLAVLAR
}Sütlü pilav
}Meyveli pilav
azerbaycan yöresine ait meyveli pilav ile ilgili görsel sonucu
}Parça döşemeli pilav 
}Dereotlu pilav 
}Tavuklu pilav
}Çığırtma pilav
}Kıymalı pilav 
}Ham-döşemeli pilav
}Sebze kavurmalı pilav 
}Fasulyalı pilav 
}Fisincan pilavı
}Tahta pilav 
}Salyangoz pilavı
}Ciğerli pilav
}Narlı pilav




DOLMALAR
}Yaprak dolması 
}Kalem dolması
azerbaycan yöresine ait yaprak dolması ile ilgili görsel sonucu}Patlıcan dolması
}Evelik dolması
}Soğan dolması
}Ayva dolması
}Elma dolması
}Domates dolması
}Nar kavurması
}Turşu kavurması
}Tava eti
}Patlıcan çığırtması





TATLILAR
azerbaycan yöresine ait kete ile ilgili görsel sonucu}Kete
}Şekerbura
}Şekerçöreği
}Bakü baklavası
}Şeki baklavası
}Şor goğal
}Kırma badam [ acıbadem ]
}Badambura








İÇECEKLER
Azerbaycan mutfağının kendine has içecekleride mevcttur. Boza ,kefir ,şalgam suyu, ayran ve şerbet Azerbaycan Türklerinin kendine özgü soğuk içecekleri arasındadır. Çay Azerbaycanda günlük yaşamda çok önemli bir yere sahiptir. Azerbaycan çayı günümüzde tercih edilme açısından en önemli sıcak içecektir . Kekik, yabani tarçın , ayva çekirdeği , mısır püskülü gibi çeşitli bitkiler çay olarak demlenir. İki parça çaydanlık veya semaver kullanılarak toz çaydan hazırlanır. İnce belli çay bardaklarında servis edilir . 16. yüzyılda bile toplu çay içilen çayhanaların varlığı bilinmektedir.



İlgili resim









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder